AVV: de democratische vakbond

Rechtszaak AVV versus KLM om toegelaten te worden tot het cao-overleg

KLM

Op 9 mei was er een hoorzitting in een principiële zaak die AVV aangespannen heeft tegen KLM. AVV eist toelating tot de cao-tafel van de KLM-cao. Wij eisen dat om de belangen van 125 KLM-vliegers die lid zijn van AVV te behartigen aan die tafel te kunnen behartigen. KLM heeft dat geweigerd, met de argumenten dat ten eerste, die KLM-cao niet van toepassing is, en ten tweede, dat AVV onvoldoende representatief is.

De kern van de zaak ligt bij het feit dat KLM afspraken maakt over vrachtvliegtuigen aan de KLM-cao tafel. Dus moet AVV daar aanschuiven om serieus de belangen van onze leden, die die vrachtvliegtuigen vliegen, te kunnen behartigen. Dat is meteen ook het principiële van de zaak. Er is nog geen jurisprudentie over de vraag, of je als vakbond recht hebt op toelating tot onderhandelingen over een cao die niet op je leden wordt toegepast.

Door  onze oproep aan onze leden om aanwezig te zijn bij de zitting, waren ongeveer 35 piloten naar de rechtbank gekomen om de behandeling bij te wonen. Helaas bleek de zaal te klein en zelfs na verhuizing door de rechter naar een grotere zaal kon niet iedereen de zitting bijwonen en moesten sommigen buiten de zaal blijven wachten.

De rechter was goed voorbereid en volledig op de hoogte van de juridische geschiedenis en de complexiteit van dit dossier. Dit bleek uit de vragen die de rechter stelde. Een vraag door ons verwacht, over waarom AVV nú toetreding wil tot de gesprekken en niet wacht totdat duidelijk is of haar leden onder de KLM-cao vallen? Dit is het grote juridische punt dat aan een andere rechter ter beoordeling ligt. Tot die uitspraak willen wij de belangen al kunnen behartigen. Daarna spitste de zaak zich juist toe op hoe KLM en VNV gaan reageren als onze leden onder de KLM-cao vallen. Beide partijen hadden daar geen antwoord op, wat precies ons punt is.
Verwacht wordt dat de uitspraak 6 juni zal zijn (met mogelijk vier weken uitstel).

24 mei 2023

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel