AVV: de democratische vakbond

‘Mag ik naar huis worden gestuurd als het rustig is in de winkel?’

Retail non-food

Deze vraag komt regelmatig binnen bij de helpdesk van AVV. Een werkgever mag je naar huis sturen als hij geen werk voor je heeft, maar de gevolgen voor de doorbetaling van je loon hangen af van je arbeidscontract. Hieronder kun je lezen hoe dit is geregeld.

  • Oproepcontract: heb je een oproepcontact of een nul-uren contract, dan heb je veel onzekerheid over je werk. In de wet staat daarom dat je bij een oproep minimaal drie uur salaris krijgt. Word je dus na één uur naar huis gestuurd, dan krijg je toch voor drie uur betaald. Je hoeft deze uren later niet in te halen.
  • Heb je een arbeidscontract voor minder dan 15 uur per week zonder vaste werktijden, dan heb je volgens de wet ook recht op minimaal drie uur salaris als je bent gekomen om te werken en je baas stuurt je naar huis omdat het rustig is in de winkel.
 
                                                                                                          de tekst gaat verder onder de afbeelding

In andere gevallen dan hierboven staan, heb je volgens de wet geen recht op het minimum van drie uur. Heb je bijvoorbeeld een arbeidscontract voor minder dan 15 uur en wél vaste werktijden, dan geldt het minimum van drie uur niet. Maar als er een rooster is vastgesteld, dan reken je er op dat je die uren kunt werken. Het is de verantwoordelijkheid van je werkgever om te zorgen dat er voldoende werk is. Dus als je werkgever je naar huis wil sturen omdat het rustig is in de winkel, dan kan dit alléén met jouw instemming. Anders zal je werkgever moeten bekijken of er ander werk is dat je kunt doen tijdens de ingeroosterde uren.

Heb je hulp nodig?

Heb je een andere vraag? Dan kun je terecht bij de helpdesk retail non-food van AVV
Wil je weten welke rechten je nog meer hebt? Of vind je dat er wel iets verbeterd kan worden? Stuur een mailtje en vertel ons wat jij belangrijk vindt.

 

Deze informatie geldt voor jou wanneer je als werknemer onder de cao retail non-food 2018-2020 valt. Weet je niet onder welke cao jij valt, vraag het je werkgever.
05 oktober 2018

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel