AVV: de democratische vakbond

En wie vangen de Coronaklappen weer op?

Door maatregelen tegen het Corona-virus worden veel bijeenkomsten, feesten en vergaderingen afgelast. Dat betekent minder werk. Werknemers met een vast contract zullen daar op korte termijn niets van merken, hun salaris wordt gewoon doorbetaald.

Als de situatie langer duurt kan het zijn dat bedrijven werknemers moeten ontslaan, al dan niet in deeltijd. Daar is de deeltijd-WW voor, zodat werknemers niet of weinig in inkomen er op achteruit hoeven te gaan.

Flex de dupe
Voor een andere groep werkenden kan het Coronavirus er hard inhakken. Zzp’ers die geen opdrachten meer krijgen, mensen met een tijdelijk contract wiens contract niet wordt verlengd: voor hen is er bijna niets. Misschien een beetje transitievergoeding en WW-uitkering als je geluk hebt. Pas wanneer ze de bodem bereiken is er voor hen de bijstand of de BBZ, de regeling voor zzp’ers.

Zwaar bestaan
Net als in de financiële crisis van 2008 zal nu ook weer de flexibele schil van Nederland de hardste klappen opvangen. Zij worden letterlijk uitgeknepen. In de praktijk betekent dat interen op het spaargeld, lenen bij de familie, soms weer gaan inwonen bij de ouders. De kinderen van deze mensen uit de flexibele schil zullen even geen kadootjes krijgen, van sport af moeten, geen nieuwe kleren meer krijgen. ’t Is een zwaar bestaan, flexibel zijn bij crises.

Nul-uren of oproepcontract
Daartussen in zitten de werknemers met een nul-uren-, of een ander soort oproepcontract. Afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt met de werkgever kunnen zij wel of niet aanspraak maken op doorbetaling van het loon. Daarbij is van belang hoe lang het contract al loopt, of er al een rooster was en of er in de afgelopen drie maanden een vast en regelmatig arbeidspatroon was.  Heb je vragen over jouw situatie, neem dan contact op met onze helpdesk. Dit kan via info@avv.nu of kijk op de website van de helpdesk.

12 maart 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel