AVV: de democratische vakbond

Meevaller medewerkers retail

Fashion; Sport & LifestyleRetail non-foodSamenwerkende Winkels en KetensTuincentraVereniging van Grootwinkelbedrijven in TextielWonen

De lonen zijn 6,5% gestegen over de looptijd van de cao, in plaats van de 5% die we verwachtten. Dat komt omdat we de loonstijging koppelden aan de gemiddelde stijging van de lonen.

De stijging van het WML (Wettelijk Minimum Loon) van 1 juli 2020 is bekend. Daardoor weten we nu hoe hoog de loonstijging is geweest voor de hele looptijd van de cao Retail non-food. We passen namelijk automatische prijscompensatie toe. De lonen (in de loontabellen) stijgen dan met het wettelijk minimumloon.

De stijgingen zagen er zo uit: 

Datum loonstijging Hoogte loonstijging
1 juli 2018 1,01%
1 januari 2019 1,34%
1 juli 2019 1,23%
1 januari 2020 1,6%
1 juli 2020 1,6%

Gemiddeld is de loonstijging 2,5% per jaar. De snelle rekenaars hebben misschien de percentages opgeteld en zijn uitgekomen op 6,3% in plaats van 6,5%. Het is 6,5% omdat de ‘rente op rente’ ook meetelt. Handig, zo’n onderhandelaar met wiskunde B in zijn pakket.

Bij de stemming voor dit cao-traject in 2018 hebben we de loonstijging voorzichtig ingeschat op 5% voor de hele looptijd. In dit filmpje legden we het uit. 

Er was kritiek op deze methode om loonstijgingen af te spreken – in plaats van het gebruikelijke vragen van een vast percentage. Het is in deze sector beter om de gemiddelde loonstijging te volgen dan een hoge loonstijging te eisen. Een niet realistische eis leidt tot het vastlopen van onderhandelingen, waardoor je pas na jaren alsnog akkoord moet gaan met een bescheiden loonstijging. Met onze methode zijn medewerkers in de Retail beter af.

16 juni 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel